Església de l'Assumpta
(Les Borges Blanques - Les Garrigues)

Les Borges Blanques - Església de l'Assumpta (Foto: Albert Esteves, 2021)

Panoràmica de les Borges Blanques

Panoràmica de les Borges Blanques (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Santa Vedruna, 31
La parròquia de les Borges Blanques està documentada des de 1279. Inicialment estava dedicada a sant Pere, posteriorment a sant Joan, i era sufragània de la de Castelldans. L'edifici actual va ser construït l'any 1724 dins d'un estil barroc classicista i auster. Sembla que en la seva construcció es van utilitzar materials procedents de l'antic castell. El campanar és força posterior, no es va enllestir fins a l'any 1899. Va resultar molt afectada per un incendi l'any 1936 que va obligar a una important obra de reconstrucció després de la Guerra Civil.

Consta d'una àmplia nau central, amb transsepte i cúpula sobre el creuer, i capelles laterals intercomunicades. La portada és de tres pisos. A l'inferior hi ha la porta, d'arc de mig punt, flanquejada per dos nivells de fornícules apetxinades entre pilastres. Damunt la porta hi podem veure un relleu amb l'escut de la vila. El segon pis ve a ser una reproducció reduïda del pis inferior. I el tercer pis està centrat per un plafó on podem llegir la data de 1724. Al capdamunt de la cornisa, en un lateral, hi ha una curiosa figura escultòrica, amb un peix al braç.

L'Altar major compta amb tres grans plafons dedicats al Naixement, la Immaculada i la Crucifixió, de l'any 1955. Els murs estan decorats amb pintures de Carme Benet.