Palau del Marquès d'Olivart
(Les Borges Blanques - Les Garrigues)

Les Borges Blanques - Palau del Marquès d'Olivart

Les Borges Blanques - Palau del Marquès d'Olivart (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer del Carme, 21
Palau de grans dimensions que va pertànyer al Marquès d'Olivart* i residència pròpia durant les seves estades a la vila, fins que va morir l'any 1928. Va resultar molt afectat pels bombardeigs de la Guerra Civil. De fet, de l'edifici original només en resten les façanes, els interiors -distribuïts entorn de dos patis- han estat molt transformats.

Les façanes s'estructuren en eixos verticals que es van repetint, amb balcons al primer pis, balconeres al segon i finestres més petites a la planta superior. L'acabat de la planta baixa, així com les pilastres i les impostes, són de pedra artificial mentre que la resta del parament és llis i nu.

*Ramon Maria de Dalmau i d'Olivart (Les Borges Blanques, 1861-1928) va ser el primer marquès d'Olivart, títol pontifici convertit en reial pel rei Alfons XIII l'any 1929. Va ser senyor de Gelida, diputat a Madrid, doctor en dret civil i canònic, especialitzat en dret internacional.