Capella de la Mare de Déu dels Dolors
(Les Borges Blanques - Les Garrigues)

Les Borges Blanques - Capella de la Mare de Déu dels Dolors

Les Borges Blanques - Capella de la Mare de Déu dels Dolors (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Hospital, 31
Es coneix popularment com La Capelleta. Tot i que la construcció de l'edifici actual data del segle XVIII, el seu origen és molt més antic. Al testament de Maria de Sanahuja, de l'any 1303, es disposa la fundació d'un hospital per a pobres i peregrins, que es va construir entre 1306 i 1340, i que, com era habitual, comptava amb una capella. Abandonada durant la guerra de Successió, l'any 1747 va ser objecte d'una reconstrucció, dins d'un estil barroc popular, que va aprofitar una part de les estructures medievals. L'hospital, que va donar nom al carrer, va estar en funcionament fins al segle XIX.

És un edifici de nau única, coberta amb volta de canó amb llunetes. Està bastit amb carreus de pedra, ben tallats i escairats el de la part central de la façana i més grans i irregulars els de la base i els laterals. Tot el parament estava arrebossat amb calç fins que es va repicar, l'any 1971. La portada és d'arc escarser, motllurada i capçada amb relleu on hi ha la data. Al seu damunt se situa un ull de bou, decorat amb un estel, les cinc llàgrimes sagnants de Sant Francesc i uns motius vegetals. La part superior de la façana és un frontó triangular de tipus neoclàssic.