La Tela
(Vilassar de Dalt - Maresme)

Vilassar de Dalt - La Tela

Vilassar de Dalt - La Tela (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Plaça de la Tela / Carrer Vidal i Barraquer
Antiga fàbrica tèxtil reconvertida en equipament cultural. Va ser construïda pel fabricant barceloní Antoni Piera, casat amb Francesca Galceran, filla de Vilassar, que havia adquirit el solar l'any 1852. A la seva mort, l'any 1858, va passar als germans Masferrer i Bosch. En aquella època tenia 117 telers manuals. El 1875 era de Josep Guardans i el 1892 de Jaume Cuyàs. L'any 1933 va ser adquirida per Pere Màrtir Massiques. Va tancar l'any 1972.

Es conserva la nau, de planta rectangular i de composició regular de les obertures, gairebé minimalista, nues i alineades i un discret coronament amb rellotge de sol. Al seu davant es va inaugurar una plaça pública, l'any 2009.