Can Cuixart
(Cornellà de Llobregat - Baix Llobregat)

Cornellà de Llobregat - Can Cuixart (Foto: Albert Esteves, 2008)

Cornellà de Llobregat - Can Cuixart (Foto: David Marín, 2004)

Cornellà de Llobregat - Can Cuixart (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Situació Rambla Anselm Clavé, 18
Edifici de 1913, de planta i dos pisos entre mitgeres. La seva façana utilitza elements ornamentals de maó vist, de tipus arabitzant, als muntants de portes i finestres, en forma de mènsula sota els balcons, i en les columnes helicoidals de les finestres geminades de la planta baixa.

David Marín ens aporta la següent informació:

Can Cuixart és un edifici de veïns que va ser un dels primers a construir-se a la Rambla Anselm Clavé, l’any 1913. L’edifici va ser manat construir per unes cosines del senyor Alfons Cuxart i Llargués (que va ser dues vegades alcalde de Cornellà i té una plaça que recorda a la seva persona), les senyores Bibiana i Madrona que tenien una edat força avançada quan van comprar aquests terrenys per construir l’edifici. Les senyores Bibiana i Madrona es van quedar el primer pis de la dreta (disposava d’una escala que arribava al jardí) i la resta de l’edifici el van llogar per tal d’obtenir beneficis de les rendes. Aquestes dues senyores van acabar tenint problemes econòmics i van fer un vitalici amb el senyor Alfons Cuxart i Llargués. El senyor Cuxart es va quedar l’edifici i a la seva mort va passar als seus fills nois, les noies es van quedar amb la resta de cases i terrenys del senyor Cuxart. L’edifici Can Cuxart consta de dues plantes i baixos amb un pati posterior, actualment els pisos conserven la mateixa estructura original malgrat que van tapar les terrasses posteriors dels pisos. Els motius arabitzants en els muntants de les finestres, les columnetes helicoidals en les finestres geminades d’influència barroca, la forma de dent d’engranatge a la cornisa, aporten, en conjunt, un edifici de veïns noucentista amb ressonàncies historicistes i modernistes. L’edifici destaca per la seva decoració exterior, encara que l’estructura i l’interior de la finca són senzills.