Portal Lamarca
(Juneda - Les Garrigues)

Juneda - Vila closa (cartell in situ)

Juneda - Portal Lamarca. Poema de Jacint Rosinach

Juneda - Portal Lamarca. Poema de Jacint Rosinach (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Portal del Marca, 4
Construït al segle XIV, era una de les principals entrades de la vila closa medieval. Donava accés al camí d'Arbeca, pel raval del Pinell. Estava custodiat per una torre de defensa. Es coneix també com el portal del Marca, en referència a qui va ser alcalde de Juneda durant la guerra del Francès, que tenia la casa al costat. Va ser restaurat als anys noranta, quan es va eliminar l'embigat de fusta i la volta que sostenia l'annex d'una casa (vegeu postal antiga).

Consta d'un arc exterior ogival adossat, per la part interior, d'un arc rebaixat. L'arc apuntat està bastit amb carreus estrets, ben escairats.