Molí de Baix o de la Vila
(Juneda - Les Garrigues)

Juneda - Molí de la Vila o de Baix (cartell in situ)

Juneda - Molí de la Vila o de Baix (cartell in situ) (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusMolí
Situació Carrer de la Font del Gat, 65
Antic molí fariner l'origen del qual es pot situar al segle XVI. L'any 1517, el duc de Cardona i el baró de Juneda Ferran Ramon Folc de Cardona i la seva filla Joana van fer-ne cessió en emfiteusi a la Universitat i particulars de la vila juntament amb el territori de la dominicatura i altres possessions. Va ser administrat pel Comú de la vila fins al 1856. D'aquí ve el nom de Molí de la Vila. També es va utilitzar com a fàbrica d'aiguardent i com a molí d'oli.

L'edifici actual data dels anys setanta del segle XIX, després que l'edifici antic, que acabava de ser adquirit per Ramon Torrent, es va ensorrar. Posteriorment, va tornar a patir destrosses, primer durant la guerra civil i de nou el 1992. Modernament, s'han reconstruït les parts malmeses.