Església de la Concepció
(L'Espluga Calba - Les Garrigues)

L'Espluga Calba - Església de la Concepció. Interior

L'Espluga Calba - Església de la Concepció. Interior (Foto: cartell in situ)

AutorFrancesc Rovira, m.o.
Situació Plaça de l'Església, 10
La primera església de l'Espluga Calba, que depenia originalment de la diòcesi de Vic, apareix esmentada en documents dels segles XI i XII. A mitjan segle XII, ja constituïda en parròquia, va passar a dependre de l'arxidiòcesi de Tarragona. L'important augment demogràfic del segle XVIII va fer que aquella església es quedés petita i s'hagués de substituir per un nou temple.

L'edifici actual, que ocupa l'espai de l'antiga església i del vell cementiri, va ser construït entre 1777 i 1784 pel mestre d'obres arbequí, Francesc Rovira, que va morir accidentat mentre s'enllestia el campanar, l'any 1784. Té planta basilical, amb tres naus, la central coberta amb volta de canó amb llunetes, i cúpula sobre el transsepte. A la façana principal, feta amb carreus molt ben escairats, hi destaca la portalada barroca. La porta és de mig punt, amb un relleu i la data de 1780, i està flanquejada per dues columnes de fust cilíndric i capitell compost, que suporten un entaulament amb volutes, centrat per una fornícula on ara hi ha una imatge de la Verge de 1954. Cal ressenyar també les gàrgoles antropomorfes i els relleus del sol i la lluna. El campanar és coetani. Té un cos rectangular a la base i tres cossos superiors tots ells vuitavats. Entre 1860 i 1861 es va construir la Capella del Santíssim.

A la part superior d'un dels braços del creuer, per la part exterior, hi ha una figura que ha estat identificada com la làpida d'un sepulcre d'època renaixentista. Podria correspondre al sepulcre del conqueridor americà, fill de l'Espluga, Antoni Ferrer, mort cap a 1576.

L'església comptava amb un valuós retaule obrat per Lluís Bonifàs el 1761 que va ser cremat l'any 1936. Actualment, l'interior està decorat amb frescos de Jaume i Josep Minguell.