Castell de l’Espluga Calba
(L'Espluga Calba - Les Garrigues)

L'Espluga Calba - Castell

L'Espluga Calba - Castell (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Espluga Calba - Castell (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1919)

Situació Carrer Major, 19
El castell de l'Espluga Calba apareix documentat com a tal l'any 1350, quan era propietat del monestir de Vallbona. El seu origen és, tanmateix, molt anterior, probablement dels temps de la dominació sarraïna. La configuració actual la va adquirir a partir de 1405, quan va ser adquirit per l'orde dels hospitalers, els quals hi instituïren una comanda que es va mantenir fins a la desamortització, al segle XIX.

És un gran palau gòtic bastit sobre la roca, articulat al voltant d'un pati central amb escala d'accés a la planta noble. La façana principal s'obre amb dos portals adovellats, el més gran dels quals mostra unes dovelles estretes i molt ben tallades. Tant aquesta façana com les laterals tenen finestres coronelles bigeminades, molt habituals al segle XV.

L'any 1877, el castell va passar a mans d'una congregació de monges dominiques, que efectuaren diverses reformes interiors per instal·lar-hi una escola. Quan les religioses van marxar, l'any 1963, l'edifici va quedar abandonat fins que, tres anys després, va ser adquirit per l'Ajuntament per evitar la seva degradació. Modernament, ha estat rehabilitat i és visitable, prèvia concertació de la visita.