Cal Saladero
(L'Espluga Calba - Les Garrigues)

L'Espluga Calba - Cal Saladero

L'Espluga Calba - Cal Saladero (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Espluga Calba - Cal Saladero (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 2021)

Situació Plaça de l'Església, 4
L'antiguitat d'aquest edifici ve acreditada pel seu portal de llinda monolítica, on hi ha un escut amb la data de 1553 i el dibuix d'una ferradura. El seu aspecte es va veure, tanmateix, molt desfigurat quan, a començament del segle XX (en tot cas abans de 1919, quan es va fer la fotografia antiga que adjuntem) es va afegir un cos porxat sostingut per una columna de tipus toscà, de procedència desconeguda.

Segons sembla, el nom ve del fet que el propietari de la casa, Antoni Balsells, era conegut com el Saladero (arran de la lletra d'una popular sarsuela que cantava sovint).