Cal Marian
(L'Espluga Calba - Les Garrigues)

L'Espluga Calba - Cal Marian. Façana a la plaça del Pou (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Espluga Calba - Cal Marian (Foto: Anna Corcoll, 2021)

L'Espluga Calba - Cal Marian. Antiga gàrgola reubicada, d'origen desconegut

Situació Carrer de Santa Maria, 89 / Plaça del Pou
És considerada la casa més antiga del poble, tot i que l'edifici actual va ser construït a començament del segle XVII si atenem a la data inscrita al gran portal adovellat que dona al carrer de Santa Maria: 1607. Aquesta façana, molt estreta, està construïda amb carreus de qualitat, ben escairats. Té dues finestres motllurades que aboquen a un balcó encaixat entre les cases veïnes.

La casa aboca també a la plaça del Pou, on està reforçada amb un enorme contrafort atalussat. Aquesta part es correspon amb un pany de la muralla medieval que tancava el nucli antic. Modernament, s'hi va obrir una tribuna, al costat de la qual es va ubicar una antiga gàrgola, en forma de testa humana, de procedència desconeguda, probablement traslladada des del ràfec d'una teulada.

Com a curiositat, als baixos d'aquesta casa hi ha unes balmes de roca a les quals s'atribueix l'origen del nom del poble spelunca, que significa cova.