El poble de l'Espluga Calba
(L'Espluga Calba - Les Garrigues)

L'Espluga Calba - Postal antiga

L'Espluga Calba

L'Espluga Calba (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1919)

Situació Ctra. LV-2012, km 13
El lloc de l'Espluga Calba està documentat des de 1148, quan el comte Ramon Berenguer IV va impulsar-ne la repoblació. El topònim deriva del mot llatí spelunca (cova) i fa referència a les coves excavades a la roca que encara es poden trobar en alguns soterranis del poble, utilitzades com a cellers o estables. El poble està situat a recer del castell medieval dels hospitalers i és fàcil resseguir el que va ser el seu perímetre emmurallat. L'església actual és barroca, del segle XVIII, i són moltes les cases que conserven en bona part la seva estructura antiga. La seva fesomia, amb el castell, l'església, els carrers estrets i les cases de pedra fa que sigui un dels pobles més atractius de la comarca.