Molí de Laviana
(Els Omellons - Les Garrigues)

Els Omellons - Molí de blat de Laviana

Els Omellons - Molí de blat de Laviana (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusMolí
Situació Partida de les Valls. Camí que surt del cementiri
Molí fariner documentat des de l'any 1452 i que va ser un dels més importants de la zona. La part conservada sembla anterior al segle XV. Forma un recinte rectangular, fet amb carreus de mifa gran, ben tallats, cobert amb volta apuntada i obert amb un portal adovellat de mig punt. Adossada al molí hi ha les restes d'una casa del segle XIX que devia ser l'habitatge del moliner. El molí s'alimentava d'aigua del torrent del Tinet, afluent de la riera de la Femosa. La bassa estava situada aigües amunt, però actualment es troba enterrada, igual que els cacaus del molí.