Monument a Lleó Fontova
(Barcelona | Parc de la Ciutadella - Barcelonès)

Barcelona - Monument a Lleó Fontova

Barcelona - Monument a Lleó Fontova (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorPau Gargallo Catalán
Situació Parc de la Ciutadella
Monument dedicat a Lleó Fontova i Mareca (Barcelona, 1838 - 1890), popular actor que també va ser autor teatral. Va ser realitzat l'any 1910 per Pau Gargallo, autor tant del bust com de la columna, ornamentada amb garlandes i un angelot a la base, que carreteja una màscara teatral. Respecte al bust, diu Mireia Freixa que "Gargallo modifica la disposició d'aquests tipus de monuments en els quals el bust de personatge homenatjat se situa de manera frontal respecte a les volutes del capitell de la columna. L'escultor, irònicament, el desplaça a l'eix marcat per la intersecció de les dues cares del capitell. Trenca, doncs, tots els convencionalismes i aconsegueix que una escultura commemorativa es converteixi en una vertadera obra d'art."