Bustos al Parlament de Catalunya
(Barcelona | Parc de la Ciutadella - Barcelonès)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Benet Mercadé  (Venanci Vallmitjana)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Benet Mercadé (Venanci Vallmitjana) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Blai Ametller (Joan Carreras)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Blai Ametller (Joan Carreras) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Vicent Rodés (Joan Centelles)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Vicent Rodés (Joan Centelles) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Joan Soler Faneca (Antoni Alsina)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Joan Soler Faneca (Antoni Alsina) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Josep Bernat Flaugier (Llucià i Miquel Oslé)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Josep Bernat Flaugier (Llucià i Miquel Oslé) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Josep Lluís Pellicer (Pau Gargallo)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Josep Lluís Pellicer (Pau Gargallo) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Lluís Dalmau (Anselm Nogués)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Lluís Dalmau (Anselm Nogués) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Manuel Tramulles (Josep Reynés)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Manuel Tramulles (Josep Reynés) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Marià Fortuny (Antoni Parera)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Marià Fortuny (Antoni Parera) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Nicolau Travé (Damià Pradell)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Nicolau Travé (Damià Pradell) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Pere Pasqual Moles (Pere Forcada)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Pere Pasqual Moles (Pere Forcada) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Pere Pau Montanya (Manuel Fuxà)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Pere Pau Montanya (Manuel Fuxà) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Salvador Mayol (Eduard B. Alentorn)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Salvador Mayol (Eduard B. Alentorn) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Jaume Bergós (Dionís Renart)

Barcelona - Parlament de Catalunya. Bust de Jaume Bergós (Dionís Renart) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Façanes del Parlament de Catalunya
Quan es va decidir l'adaptació de l'antic arsenal de la Ciutadella com a Museu d'Art de Catalunya es va preveure un seguit de fornícules circulars per ubicar-hi els busts dels personatges considerats més insignes, relacionats amb l'art català al llarg de la història. Així, l'any 1909, es van encarregar vint-i-vuit bustos als escultors catalans més reputats a l'època. No tots els bustos són fàcilment visibles, alguns només es poden contemplar des de l'interior del zoològic i altres aboquen a trams d'accés restringit. Aquesta és la llista de personatges, amb els escultors entre parèntesis:

Nicolau Travé (Damià Pradell)
Blai Amatller (Joan Carreras)