Monument a Joaquim Vayreda
(Barcelona | Parc de la Ciutadella - Barcelonès)

Barcelona - Parc de la Ciutadella. Monument a Joaquim Vayreda (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Parc de la Ciutadella. Monument a Joaquim Vayreda (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorManuel Fuxà Leal
Situació Parc de la Ciutadella
El pintor Joaquim Vayreda i Vila (Girona, 1843 - 1894) va ser un dels més destacats pintors paisatgistes catalans del segle XIX. L'any 1915 va ser inaugurat als jardins del Palau de Belles Arts, un monument en homenatge, dissenyat per Pere Falqués, amb un bust de marbre blanc, obra de l'escultor Manuel Fuxà, que representa el pintor amb el seu tradicional aire romàntic i bohemi. A la dècada dels anys quaranta va ser traslladat al parc de la Ciutadella, però ja sense el pedestal en forma de columna de Falqués. Ara està situat damunt d'una mena de mur còncau fet amb grans blocs de pedra polida.