Adoberia d'en Ginebreda
(Granollers | Centre històric - Vallès Oriental)

Granollers - Adoberia d'en Ginebreda

Granollers - Adoberia d'en Ginebreda (Foto: Albert Esteves, 2021)

Granollers - Adoberia d'en Ginebreda. Reconstrucció hipotètica. Dibuix de Guillem Hernández. Cartell in situ

Granollers - Edifici on es troba l'adoberia d'en Ginebreda

Granollers - Edifici on es troba l'adoberia d'en Ginebreda (Foto: Albert Esteves, 2021)

Adoberia (factoria on es treballava la pell) del segle XVI, adossada a l'antiga muralla medieval, que va estar en funcionament fins al segle XIX. Va ser descoberta durant les obres del modern equipament juvenil del Gra, del qual cal destacar els dos-cents vint dos plafons de ceràmica que el revesteixen, obra del granollerí Toni Cumella. És l'única adoberia, de les sis que hi hagué, amb restes documentades a Granollers. Es conserva la part més baixa, on encara són visibles un fogó, un pou i els clots i basses on es remullaven, blanquejaven i assaonaven les pells.

Durant el segle XVI, l'adoberia pertanyia a la important família dels Ginebreda, membres de la qual van ocupar diversos càrrecs públics. A partir de 1600 va anar canviant de mans, però va seguir sent coneguda amb el nom de Ginebreda.

El lloc va ser recuperat l'any 2009 i convertit en un espai d'interpretació històrica, de visita lliure.