Porxada
(Granollers | Centre històric - Vallès Oriental)

Granollers - Porxada. Pedra de l'Encant

Granollers - Porxada. Pedra de l'Encant (Foto: Albert Esteves, 2021)

Granollers - Porxada. Penell

Granollers - Porxada. Penell (Foto: Albert Esteves, 2021)

Granollers - Porxada (Foto: Josep M. Armengol -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Granollers - Porxada. Postal antiga

Granollers - Porxada (Llotja Vella de de Sainte Foy-la Grande, a la Gironde)

Situació Plaça de la Porxada
Antiga llotja de gra construïda l'any 1586, coincidint amb el període de major prosperitat de la vila, quan aquesta començava a créixer extramurs i s'estenia pels carrers del Corró i de Barcelona. Aquell any es va signar el contracte amb el constructor Bartomeu Brufalt. La gran semblança d'aquesta llotja amb la construïda a Sainte Foy-la Grande, a la Gironda francesa (vegeu foto adjunta), ha fet pensar que el seu constructor hi hagués estat relacionat. A finals del segle XIX es va convertir en mercat i es va tancar amb un reixat, suprimit en la restauració efectuada després de la guerra, quan es va haver de reconstruir en part per les destrosses del bombardeig de 1938.

És un edifici de planta rectangular cobert amb una teulada a quatre aigües, sostinguda per 15 columnes toscanes. Té unes dimensions de 24 m x 15,7 m. Al centre del carener hi ha el penell original del segle XVI.

A l'angle sud-oest de la Porxada hi ha una mola coetània de grans dimensions, coneguda com la pedra de l'Encant, objecte de diverses llegendes populars.