Fonda Europa
(Granollers | Centre històric - Vallès Oriental)

Granollers - Fonda Europa

Granollers - Fonda Europa (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJosep M. Miró Guibernau (reforma)
Situació Anselm Clavé, 4 / Plaça Josep Barangé
La Fonda Europa és, sens dubte, l'establiment més conegut de Granollers, gairebé una institució fortament vinculada a la identitat de la vila. Va ser fundada l'any 1771 i va tenir diversos noms (Posada del Vallès, Fonda España) sempre vinculada a la família Parellada. Els seus orígens fan referència a Cecília o Sila, vídua de Parellada, que, procedent de Palou, es va establir a Granollers on va muntar una taverna. El seu hereu, Bonaventura Parellada, es va casar amb la pubilla de l'hostal de Can Fidel i, molts anys més tard, l'any 1910, l'ampliació de l'establiment va suposar l'adopció del nom actual.

És un edifici a tres façanes, fruit d'una reforma de l'any 1923, de planta baixa i tres pisos. El seu segell és un disseny de l'arquitecte Raspall, de 1906. Està decorat amb plafons esgrafiats i altres de ceràmics, obra de Joan Gardy Artigas, molt posteriors. A les parets del menjador pengen pintures de Josep Bulbena, datades cap a la dècada de 1950.