Casa del Conestable (Palau dels Tagamanent)
(Granollers | Centre històric - Vallès Oriental)

Granollers - Casa del Conestable (Palau dels Tagamanent)

Granollers - Casa del Conestable (Palau dels Tagamanent) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Sant Roc, 10
Edifici gòtic que es correspon amb el cos central del palau nobiliari dels Tagamanent, del segle XV. Amb el matrimoni d'Isabel de Tagamanent amb Joan de Montbui, el palau va passar a mans d'aquesta família. Segons la tradició, en època de Joan de Montbui i Tagamanent -fill dels anteriors-, en aquesta casa hi va morir Pere de Portugal, conegut com el Conestable, proclamat rei d'Aragó i comte de Barcelona (1464-1466) per la Generalitat durant la Guerra Civil catalana contra el rei Joan II. L'any 1813 va ser cedit pel marquès de Barberà a la comunitat dels caputxins. En aquella època, una part del palau va ser enderrocada per construir un edifici nou. L'any 1940 es va derruir l'altre costat i les finestres van ser venudes al propietari de Can Many. Finalment, l'any 1980 es va restaurar segons projecte de Joan Valls i Ribas.

Tot i que capçada, la façana que s'ha conservat és un bon exemple de palau gòtic català. Està i feta amb paredat de pedra irregular, més o menys enfilada, presenta un bell portal adovellat de mig punt, una finestra coronella trigeminada al primer pis i una altra d'arc conopial al pis superior.