Casa Miquel Blanxart
(Granollers | Centre històric - Vallès Oriental)

Granollers - Casa Miquel Blanxart

Granollers - Casa Miquel Blanxart (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJeroni Martorell Terrats / Josep Maria Barnadas (escult.)
Situació Joan Prim, 11 / Torras i Bages, 1
És un dels edificis més destacats del Modernisme a Granollers. Va ser promogut pel fabricant d'aiguardents Miquel Blanxart i Estapé, que va ser alcalde de Granollers per la Lliga Regionalista entre 1903 i 1905. La casa, que fa cantonada, és fruit de la reforma d'un edifici anterior, projectada per Jeroni Martorell* i duta a terme entre 1903 i 1907. És gairebé un model d'arquitectura modernista. Ho té tot: esgrafiats a la façana (encara hi ha traces d'unes nimfes gairebé esborrades), mosaics policroms sota la llosana del balcó, treball de forja a la cantonada i una magnífica decoració escultòrica a la planta baixa, obra de l'escultor Josep Maria Barnadas Mestres. En ells hi destaca una figura femenina que recull un raïm, envoltada d'una densa ornamentació a base de relleus vegetals i figures d'animals.

En un treball sobre l'obra escultòrica de Josep M. Barnadas a Granollers, diu l'historiador de l'art Xavier Soler Àvila: Barnadas materialitzà una de les peces més reeixides de la seva carrera, el seu treball més arriscat i que es capbussa sense complexos en l’estètica de la modernitat. La planta baixa esculturada per ell té una força i una rotunditat gairebé geològiques, tectòniques, i contrasta amb la lleugeresa ornamental gairebé translúcida dels pisos superiors.

*Algunes fonts atribueixen l'autoria a Simó Cordomí (entre elles l'Anuari dels Arquitectes, de 1904-1905). És cert que la presència d'escultures no és habitual a l'obra de Martorell, sí, en canvi, la influència secessionista que es palesa en la composició de la façana. Els plànols, tanmateix, estan signats per Martorell, i és per això que ens inclinem a atribuir-li l'obra.