Hospital de Sant Domènec (Biblioteca Francesc Tarafa)
(Granollers | Centre històric - Vallès Oriental)

Granollers - Hospital de Sant Domènec

Granollers - Hospital de Sant Domènec (Foto: Enric, 2019)

Granollers - Hospital de Sant Domènec (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Corró, 45-47
Antic hospital de peregrins construït al segle XIV per Bertran de Seva, senyor de la Torre de Seva de Marata. Va ser cedit a la vila de Granollers per un dels seus descendents, Pere Clariana i de Seva, l'any 1521. Estava situat extramurs, a tocar del camí ral de Vic, conegut després com a carrer Corró. Va estar en funcionament fins al 1844, quan es va traslladar a l’antic Convent dels Caputxins. Posteriorment, va tenir diverses utilitats; escola, caserna, magatzem. L'any 1926 va ser restaurat i reformat per l'arquitecte Manuel J. Raspall i es va convertir en biblioteca, inaugurada pel rei Alfons XIII. Als anys quaranta va rebre el nom de Francesc Tarafa, insigne arxiver de la catedral de Barcelona. L'any 1997 va ser adaptada com a sala polivalent.

L'edifici que ens ha pervingut, tot i que molt reformat, conserva importants elements d'època medieval. La sala interior, cobert amb un embigat de fusta suportat per arcs diafragmàtics ogivals, és un dels espais medievals més notables de Granollers. Cal valorar la restauració feta per Raspall que, en lloc d'afegir-hi elements medievals, com va fer a la façana, es va limitar a decorar-ho amb uns esgrafiats modernistes que li aporten un interès addicional. Les dues finestres coronelles de la façana sembla que procedeixen d'una casa derruïda situada molt a prop.