Torre de Pinós
(Granollers | Rodal - Vallès Oriental)

Granollers - Torre de Pinós

Granollers - Torre de Pinós (Foto: Albert Esteves, 2021)

Granollers - Torre de Pinós (Foto: Francina Maqui, 1965 -cartell in situ-)

Situació Torre Pinós
Antiga torre de guaita, conservada només en part i consolidada modernament, situada a llevant del nucli urbà, dalt d'un turó des d'on es dominaven tots els camins que creuaven la vila. El seu origen és incert i, de fet, no hi ha documentació que l'esmenti anterior a 1752, quan s'utilitzava com a colomar. És possible que es construís a la mateixa època en què es van refer les muralles, al segle XVI, tot i que els materials trobats a les excavacions se situen al voltant del segle XVII. No es pot descartar, però, un origen anterior i són nombroses les fonts que la situen al segle XIV. Després d'haver perdut el seu ús militar, al segle XIX es va rehabilitar i es va coronar amb merlets, dins del context de les guerres carlines.

És una torre de planta circular, de dos pisos, feta amb pedra en brut o només carejada, col·locada en filades irregulars. Probablement estava arrebossada. Té un diàmetre d'uns 4 m i una alçada de 10 m.