Mercat del Born
(Barcelona | El Born - Barcelonès)

Barcelona - Mercat del Born, abans de la restauració (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Mercat del Born, maqueta

Barcelona - Mercat del Born, maqueta (Foto: Albert Esteves, 2015)

TipusMercat
PeríodeSegle XIX
AutorAntoni Rovira Trias / Pere Espinosa Giménez (restauració) / Enric Sòria Badia, Rafael de Cáceres Zurita (reforma)
Situació Plaça Comercial, 12
Va ser projectat el 1873 per Antoni Rovira Trias i construït entre els anys 1874-78 per la Maquinista Terrestre i Marítima, sota la direcció de Josep Fontseré Mestre i l'enginyer Josep M. Cornet Mas. Té planta rectangular i consta de dues grans naus amb un joc de cúpules a la seva intersecció i quatre naus més petites. L'estructura metàl·lica és sostinguda amb columnes de ferro fos i coberta amb teula plana vidriada. Aquest mercat i el de Sant Antoni són els dos exemples més reeixits de l'arquitectura del ferro a Catalunya. Va estar en funcionament durant un segle. Restaurat el 1977 per Pere Espinosa Giménez, ha servit per allotjar activitats de tipus cultural.

El 2002, en fer-se les obres per instal·lar-hi la Biblioteca Provincial de Barcelona, van aparèixer unes runes de la ciutat medieval i moderna, molt ben conservades, les quals han estat objecte d'un treball de restauració i adequació per tal de poder ser estudiades i exposades, d'entre 2006-2012, obra d'Enric Sòria i Rafael de Cáceres. Aquest darrer, però, va renunciar-hi el 2010 en desacord amb la deriva del projecte, resultat de la tensió per la representativitat i el respecte entre jaciment i mercat*. El 2013 l'espai es va inaugurar com a Born Centre Cultural, un espai històric que recrea la Barcelona de començament del segle XVIII. Amb els successius alcaldes de la ciutat, s'ha anat reorientant el seu enfocament.

El seu entorn va ser urbanitzat per l'estudi Vora Arquitectura el mateix 2013.

*de Cáceres Zurita, Rafael: Carta al Born. El País, 29/9/2014small>