Molí de La Roca
(La Roca del Vallès - Vallès Oriental)

La Roca del Vallès - Molí de La Roca

La Roca del Vallès - Molí de La Roca (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusMolí
Situació Anselm Clavé, 9
Molí d'origen antic que, fins al segle XVI, va pertànyer als Torrellas, senyors del castell de la Roca. L'any 1645, el castell amb tots els seus drets i propietats passà a ser propietat del municipi i els jurats van decidir que s'hi establís un moliner, que va ser Nicolau Company, pagès de La Roca. D'ell va passar als seus descendents fins que, l'any 1728, l'hereu, Fèlix Parera i Company, el va vendre a Francesc Milans del Bosc. A partir de 1780 va passar a mans de la família Mora, fins a mitjan segle XIX. L'any 1924 va ser adquirit pel darrer moliner, Esteve Musachs i Puigdefàbregas.

És un edifici de planta baixa i dos pisos, fet amb maçoneria de pedra, amb les finestres desalineades, emmarcades amb pedra o amb maó vist. El portal és d'arc rebaixat adovellat. Conserva, en bona part, l'estructura medieval i els mecanismes del vell molí. L'antiga bassa ha estat convertida en parc públic.

Adossat al vell molí hi ha un edifici més modern, on es va incorporar una antiga llinda de pedra amb la data de 1661. A la façana hi ha un rellotge de sol. N'hi ha un altre, més treballat, a la façana del vell molí, obra de 1981.