Castell de la Roca
(La Roca del Vallès - Vallès Oriental)

La Roca del Vallès - Castell

La Roca del Vallès - Castell (Foto: Albert Esteves, 2021)

La Roca del Vallès - Castell (Foto: Frederic Bordas -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1899)

La Roca del Vallès - Castell (Foto: Rossend Flaquer -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1919)

La Roca del Vallès - Castell (Foto: Carles Fragas -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1920)

La Roca del Vallès - Castell (Foto: Fons Pau Vila -Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ICGC-)

La Roca del Vallès - Castell (Foto: Fons Cuyàs -Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ICGC-)

La Roca del Vallès - Castell. Postal antiga

La Roca del Vallès - Castell. Postal antiga (2)

Situació Turó del Castell
Situat dalt del turó que domina el poble de la Roca, així com la vall del riu Mogent i l'antic camí que, des d'època romana, travessava el Vallès. Està documentat a partir de l'any 1023, però ha de ser força anterior donat que la parròquia de la Roca i el seu terme són esmentats des de l'any 932. A començament del segle XI era senyorejat per Arnau Mir. Tot seguit va passar a la família Muntanyola, com a feudataris dels Montcada. A mitjan segle XII, va passar, per matrimoni, als Bell-lloc i d'aquests, als Sant Lleïr. L'any 1283 era de Ramon de Cabrera el qual, quatre anys després, el va vendre al notari reial Pere Marquès. Al segle XIV, els Marquès tenien la plena jurisdicció del castell i el seu terme. L'any 1405, Pere Arnau Marquès el va vendre a Ramon de Torrelles, el qual va emprendre un seguit de reformes que van convertir el castell en un palau residencial gòtic. A inicis del segle XVIII, ja ruïnós, els Torrelles el van vendre a la comunitat de preveres de Santa Maria del Mar. Des de mitjan segle XIX va tenir diversos propietaris fins que, l'any 1949, va ser adquirit per Antoni Rivière, que va efectuar la restauració integral del conjunt, aprofitant les estructures que es mantenien dempeus. Cal dir que diverses cases del poble tenen finestres i elements constructius procedents del castell, espoliat quan estava abandonat.

És un edifici de planta trapezoidal format per diversos cossos, amb els murs emmerletats i una torre cilíndrica atalussada -probablement l'antiga torre mestra medieval- situada al costat de la porta del recinte. A l'extrem oposat hi ha una altra torre de planta triangular i una bestorre semicircular.