Església de Santa Agnès de Malanyanes
(La Roca del Vallès - Vallès Oriental)

La Roca del Vallès - Santa Agnès de Malanyanes

La Roca del Vallès - Santa Agnès de Malanyanes (Foto: Albert Esteves, 2021)

La Roca del Vallès - Santa Agnès de Malanyanes. Restes de l'absis romànic

La Roca del Vallès - Santa Agnès de Malanyanes. Restes de l'absis romànic (Foto: Albert Esteves, 2021)

La Roca del Vallès - Santa Agnès de Malanyanes. Portada

La Roca del Vallès - Santa Agnès de Malanyanes. Portada (Foto: Albert Esteves, 2021)

La Roca del Vallès - Santa Agnès de Malanyanes. Inscripció amb la data de 1306

La Roca del Vallès - Santa Agnès de Malanyanes. Retaule barroc

La Roca del Vallès - Santa Agnès de Malanyanes. Retaule barroc (Foto: Francesc Blasi -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924-48)

Situació Malanyanes. Veïnat de l'Església. Jaume Cuyàs
El poble de Malanyanes, situat al nord de la Roca, està documentat des de l'any 932 (Malinanicos), i la seva església, dedicada a Santa Agnès, des de 1022. L'edifici actual és una obra de transició del romànic al gòtic, ampliada posteriorment. Al costat de la portada hi ha una inscripció amb la data de 1306. L'any 1559 es va construir la capella del Roser, el 1627 la de Sant Isidre, l'any 1705 la de Sant Bartomeu i el 1765 la del Sant Crist. El campanar, de base romànica, va ser construït al segle XVI. La sagristia va ser afegida al segle XIX.

L'edifici consta d'una única nau, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis carrat cobert amb volta de creueria. L'absis romànic va ser eliminat l'any 1868 tot i que es pot observar encara un petit tram amb les arcuacions llombardes. Té quatre capelles laterals. La portada, tot i que amb alguna reminiscència romànica, s'ha de considerar gòtica. Està formada per un seguit d'arquivoltes ogivals que descansen sobre pilastres i columnes, aquestes ornamentades amb capitells esculpits amb fullatge i carasses. El guardapols, nervat, es clou també amb dues curioses carasses, d'un estil molt tosc.

A l'exterior, sota el porxo, hi ha una pila baptismal probablement romànica (vegeu fitxa a part) i una clau de volta gòtica, amb l'Agnus Dei. L'església posseïa un valuós retaule renaixentista (conservat en part al Museu Diocesà de Barcelona) que va ser substituït per un de barroc.