Antiga residència escolar Bell-lloc
(La Roca del Vallès - Vallès Oriental)

La Roca del Vallès - Antiga residència escolar Bell-lloc

La Roca del Vallès - Antiga residència escolar Bell-lloc (Foto: Albert Esteves, 2021)

La Roca del Vallès - Antiga residència escolar Bell-lloc. Postal antiga

La Roca del Vallès - Antiga residència escolar Bell-lloc. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusEdifici escolar
EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorManuel Baldrich Tibau
Situació Camí de Bell-lloc
L'any 1966, la Caixa de Barcelona, després fusionada amb la de Pensions, va obrir a Bell-lloc una residència escolar, gestionada pels Salesians (nens) i Germanes de la Caritat (nenes). Va arribar a tenir 1220 alumnes. El conjunt, amb els edificis i instal·lacions complementàries, va ser dissenyat per l'arquitecte Manuel Baldrich i Tibau (Tarragona, 1911 - 1966), l'autor de les Llars Mundet, que va morir sense poder veure'l acabat. Estava format per dos edificis escolars, amb les aules i els dormitoris dels alumnes, una nau on hi havia el menjador i la cuina, l'edifici residencial per als adults, l'església -amb un Crist i portes de Subirachs i vitralls dissenyats per Albert Ràfols Casamada- i la sala d'actes, tot plegat articulat amb un sistema de porxos que comuniquen els diferents espais dins d'un entorn enjardinat. Adquireix un gran protagonisme visual el campanar, format per dues pilastres de formigó amb un espai buit entre elles on només hi ha l'estructura de l'escala i la campana.

L'escola es va tancar l'any 1995 i el recinte va quedar abandonat fins que, l'any 2002, va ser adquirit per l'empresa Santa & Cole que, poc després, va llogar les instal·lacions a Telefónica per ubicar-hi la seva universitat corporativa.