Casal Sant Jordi. Escultures
(Barcelona | Casp - Ausiàs March - Barcelonès)

Barcelona - Casp, 24-26. Ceres

Barcelona - Casp, 24-26. Ceres (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJoan Rebull Torroja
Situació Casp, 26
Al bell mig de la façana de l'edifici racionalista que Francesc Folguera va projectar pels anys 1929-1931, hi ha una escultura de sant Jordi, obra de Joan Rebull, de 1930. No és el sant Jordi habitual, l'heroi vestit amb armadura i matant al drac, sinó una figura molt humanitzada, de mirada lànguida i actitud estàtica.

A banda i banda de la porta hi ha dos relleus, un d'ells amb la figura de Mercuri (l'Hermes grec), el déu del comerç. Està representat ajagut i nu, amb els seus símbols usuals -el casc alat i el caduceu- en una mà. L'altre relleu representa la deessa Ceres (la Demèter grega), vinculada al conreu de la terra, també ajaguda i vestida amb una túnica, subjectant unes espigues.