Banc Rural i Mediterrani. Relleus
(Barcelona | Passeig de Gràcia - Barcelonès)

Barcelona - Passeig de Gràcia, 16. Relleu <i>El camp i la indústria</i>

Barcelona - Passeig de Gràcia, 16. Relleu El camp i la indústria (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorEudald Serra Güell
Situació Passeig de Gràcia, 16
L'edifici del desaparegut Banc Rural i Mediterrani, construït a finals dels anys cinquanta, compta amb dos interessants plafons, a banda i banda de la porta, amb relleus de l'escultor Eudald Serra, instal·lats l'any 1961.

En un d'ells, El camp i la Indústria, veiem una dona jove subjectant un cavall, simbolitzant el món rural, una locomotora i la pala d'una excavadora, evocant la indústria i el transport terrestre. En l'altre, La Mediterrània, veiem un mariner envoltat d'elements que evoquen el transport marítim, entre ells una rosa dels vents que assenyala, realment, els punts cardinals.

És una obra atípica en la trajectòria d'Eudald Serra, fins llavors lligada al surrealisme i a l'abstracció. Segons Jaume Fabre costaria de creure que és obra d’Eudald Serra si no fos per la minúscula i quasi esborrada signatura que hi ha en l’angle inferior del plafó de la dreta, una signatura que el seu autor va voler segurament que quedés pràcticament invisible, per marcar distàncies respecte a la seva implicació. Per Daniel Giralt-Miracle, en canvi, Serra va resoldre amb intel·ligència i qualitat aquell compromís perquè tenia ofici (...) fugint de les exaltacions populistes de l’època i emprant una figuració renovada (...) que no deixava de ser fidel a la realitat, però que enriquia amb alguns elements del cubisme i alguns suggeriments del surrealisme.