Can Saia
(Torredembarra - Tarragonès)

Torredembarra - Can Saia

Torredembarra - Can Saia (Foto: Ricard Vilà, 2021)

Torredembarra - Quadre de Santa Rosalia

Situació Carrer Ample, 8
Casa entre mitgeres, mot ben restaurada, que conserva en façana la major part dels elements antics de pedra: el portal adovellat d'arc escarser i dues finestres motllurades, de llinda monolítica i ampit sobresortit, a banda de dues obertures cegades, a la planta baixa.

Un cartell rememora la llegenda que l'envolta. L'any 1640 la pesta negra feia estralls a Torredembarra. Un pelegrí va arribar a aquesta casa i va demanar almoina. Li va obrir la porta la Nena Mora, que li va explicar la situació catastròfica del poble. El pelegrí li va dir que, per acabar amb l'epidèmia, havien de recollir un quadre de santa Rosalia que hi havia a les golfes d'una casa de Tarragona i portar-lo al poble. Així es va fer i quan el quadre va arribar a la Torre de la Vila es va alçar un núvol dens sobre les cases i la pesta va marxar tot seguit de Torredembarra. Des de llavors, santa Rosalia és la patrona de la vila.

El quadre, que encara es conserva, va ser salvat de la Guerra Civil pel jutge de pau, conegut com Papitu Pallaringa, que el va enrotllar dins d'un tub de l'orgue de l'església i el va enterrar en un femer. Cada 15 de juliol es fa una processó commemorativa.