Museu Diocesà. Retaule d'Alcover
(Tarragona | Catedral - Tarragonès)

Tarragona - Museu Diocesà. Retaule d'Alcover. Epifania

Tarragona - Museu Diocesà. Retaule d'Alcover. Epifania (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorJaume Ferrer II
Situació Museu Diocesà de Tarragona
Del retaule major de l’església vella d'Alcover, dedicat als set goigs de la Mare de Déu, es conserven les vuit taules principals més la predel·la. Va ser pintat l'any 1457 per Jaume Ferrer II.

Jaume Ferrer II és el pintor més significatiu de la pintura lleidatana a mitjan segle XV. Està documentat entre 1430 i 1461 i rep influències de Bernat Martorell i Pere Garcia de Benavarri, i dels seus contemporanis Lluís Dalmau i Jaume Huguet.

La influència d'aquest darrer es fa molt evident a l'escena del Calvari. L'escena presenta Crist, entre els dos lladres, i als seus peus Maria, sostinguda per sant Joan i atesa per dues dones santes. A la dreta, els soldats es rifen la túnica de Crist entre baralles. Al darrere de l'escena, tot un seguici de soldadesca amb armadures i llances. A l'escena de l'Ascensió, veiem al capdamunt els peus de Crist que desapareix sota un núvol. A sota hi ha els apòstols, amb sant Pere en primer pla i la Verge a l'esquerra. Totes les figures estan molt treballades, amb una especial preocupació pels detalls dels vestits i els brodats. Tant a l'Anunciació com a l'Adoració dels Reis destaca el gran nombre de personatges, inhabitual en aquestes escenes, amb un delicat treball especialment visible en els vestits.