Catedral de Tarragona. Retaule de Santes Creus
(Tarragona | Catedral - Tarragonès)

Tarragona - Catedral. Retaule de Sants Creus. Coronació de Maria (Foto: Albert Esteves, 2022)

Tarragona - Catedral. Retaule de Sants Creus. Sant Lluc

Tarragona - Catedral. Retaule de Sants Creus. Sant Lluc (Foto: Albert Esteves, 2022)

Tarragona - Catedral. Retaule de Sants Creus. Predel·la

Tarragona - Catedral. Retaule de Sants Creus. Predel·la (Foto: Amadalvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2012)

AutorGuerau Gener / Lluís Borrassà
Situació Catedral de Tarragona. Capella dels Cardona
L'any 1403, el monestir de Santes Creus va encarregar al pintor Pere Serra l'execució d'un nou retaule. L'any 1406, l'artista va morir, amb l'obra amb prou feines començada, i es va encarregar de la seva continuació Guerau Gener. Aquest, després d'haver fet el gruix del retaule, també va morir deixant-lo inacabat i, finalment, va ser Lluís Borrassà qui el va enllestir, l'any 1411, tot i que la seva participació sembla que va ser molt limitada.

El retaule original era de grans dimensions i estava format per quatre carrers. El canvi de gustos va fer que fos substituït per un de barroc a mitjan segle XVII. Llavors es va desmuntar i es va traslladar, una part a l’església de la Guàrdia dels Prats i un dels carrers a l’ermita de Santa Maria dels Prats. Ara es conserva, encara, dividit en dues parts. La part més important és la de la catedral de Tarragona, on està situat en una capella lateral -una de les capelles dels Cardona-, i la resta és al MNAC.

Malgrat la mà d'artistes diferents, el retaule, realitzat en trem sobre taula, s'inscriu plenament en el denominat estil gòtic internacional. Les taules centrals, que representen el cicle marià, es corresponen amb l'estil de Guerau Gener, d'influència valenciana.