Museu Diocesà. Compartiments del retaule de Sant Sever
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Trasllat de les relíquies de sant Sever

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Trasllat de les relíquies de sant Sever (Foto: Albert Esteves, 2022)

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Comitiva del trasllat de les relíquies de sant Sever (Foto: Albert Esteves, 2022)

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Comitiva de religiosos

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Comitiva de religiosos (Foto: Albert Esteves, 2022)

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Consagració episcopal de sant Sever

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Consagració episcopal de sant Sever (Foto: Albert Esteves, 2022)

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Martiri del sant

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Martiri del sant (Foto: Albert Esteves, 2022)

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Curació miraculosa d'una cama del rei Martí

Museu Diocesà - Compartiments de retaule de Sant Sever. Curació miraculosa d'una cama del rei Martí (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorPere Nunyes i Henrique Fernandes
Situació Museu Diocesà de Barcelona
El Museu Diocesà de Barcelona custodia sis escenes del desaparegut retaule de Sant Sever, procedent de l'Hospital de Clergues de Sant Sever de Barcelona i, posteriorment, de l'Hospital de Cervelló, d'Olesa de Bonesvalls. Són pintures executades al tremp i a l'oli sobre fusta, atribuïdes als pintors portuguesos Pere Nunyes i Henrique Fernandes, dels anys 1541-1542.

De les taules conservades destaca especialment la del trasllat a Barcelona de les relíquies de sant Sever, amb presència del rei Martí l'Humà i el seu fill Martí el Jove, rei de Sicília.