Torre de les Hores
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Torre de les Hores (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Torre de les hores

Monestir de Santes Creus - Torre de les hores (Foto: Vicenç Valcárcel, 2020)

Situació Santes Creus. Entre l'església i el dormitori dels monjos
L'antic campanar, una torre de planta quadrada coneguda com la Torre de les Hores, es va iniciar l'any 1575, en temps de l'abat Jeroni Contijoc. L'abat era nadiu de Conesa i sembla que es va inspirar en el campanar de l'església parroquial del seu poble. La torre, situada a l'extrem del braç meridional del transsepte, és força esvelta i té un eixamplament corbat en una de les cares, per on passa l'escala de caragol. Exteriorment, els pisos estan separats per una motllura. La motllura superior té gàrgoles als angles. Al lateral de l'església es conserva la caixa de fusta, on s'amaga la maquinària del rellotge que dona nom a la torre.