Església de Santa Maria
(Caldes de Montbui - Vallès Oriental)

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2022)

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Portada barroca

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Portada barroca (Foto: Albert Esteves, 2022)

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Detall de la portada barroca

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Detall de la portada barroca (Foto: Albert Esteves, 2022)

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Porta lateral

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Porta lateral (Foto: Albert Esteves, 2022)

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Porta renaixentista

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Porta renaixentista (Foto: Albert Esteves, 2022)

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Pica baptismal

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2022)

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Capella del Santíssim

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Capella del Santíssim (Foto: Albert Esteves, 2022)

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Retaule d'una capella lateral

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Retaule d'una capella lateral (Foto: Albert Esteves, 2022)

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Vitrall de Joan Vila-Grau

Caldes de Montbui - Església de Santa Maria. Vitrall de Joan Vila-Grau (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorJoan Ponç, Antic Ponç / Miquel Fiter, Joan Fiter
Situada a l'extrem de ponent del poble, al límit de l'antic clos medieval, al mateix indret on hi havia el palau reial, del qual sembla que es van aprofitar algunes estructures. Es va alçar en diverses fases, entre 1589 i 1714, inicialment de la mà dels mestres d'obra Joan i Antic Ponç. A la porta renaixentista de la sagristia, que dona al presbiteri, hi podem veure la data de 1595. El campanar es va iniciar l'any 1614, però no es va enllestir fins a finals d'aquell segle, juntament amb la capella de la Santa Majestat. L'any 1701 es va acabar la magnífica portalada barroca que havia començat Pere Ruppin i, el 1714, rematava els darrers detalls de l'obra el mestre Joan Fiter.

L'església, tota ella de pedra picada, consta d'una nau única de set trams, coberta amb volta de creueria i capçada amb un absis poligonal, adossat al qual hi ha el campanar de torre. Està reforçada amb contraforts, entre els quals s'obren capelles laterals, a banda i banda. La nau té una llargada de 51 m, una amplada de 23 m, i una alçada de 22 m. La façana té una estructura simple, formada per un cos central coronat amb un frontó triangular, i dos cossos laterals més baixos, amb la cornisa corbada. La portalada (descrita en fitxa a part) és plenament barroca, amb les columnes de tipus salomònic. Al seu damunt hi ha la rosassa.

A l'interior de l'església, a la capella del Santíssim, es conserva la valuosa talla romànica de la Santa Majestat. El medalló que presideix l'altar de la capella és obra d'Antoni Vila Arrufat. També hi ha un viacrucis, amb 14 plafons, de Sebastià Badia, situat a les columnes que separen les capelles laterals. Hi ha vitralls del segle XIX i altres de moderns, de Joan Vila-Grau i dels vitrallers Bonet.

Annex a l'església hi ha l’edifici d’hostatge de la comunitat de preveres, actualment adaptat com a rectoria.