Església de la Mare de Déu del Remei
(Caldes de Montbui - Vallès Oriental)

Caldes de Montbui - Església del Remei i casa de l'ermità (Foto: Albert Esteves, 2022)

Caldes de Montbui - Església del Remei. Casa de l'ermità

Caldes de Montbui - Església del Remei. Casa de l'ermità (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Passeig del Remei
Tant la documentació històrica com la data inscrita a la porta ens diuen que la data de fundació de l'ermita va ser l'any 1548. Aquell any, el ferrer de Caldes, Joan Cassanyes, va fer donació a Nicolau Mercader -un ermità d'origen alemany el nom real del qual era Nikolaus von Merchelberg- d'una peça de terra al pont d'Aiguafreda per construir-hi una capella sota la invocació de Santa Maria del Remei. Aviat va assolir un gran predicament i una forta devoció popular, tant a Caldes com als municipis del voltant.

Tanmateix, el temple va ser objecte d'una profunda remodelació l'any 1893, quan l'arquitecte Adrià Casademunt va elaborar el projecte d'ampliació, en virtut del qual es va enderrocar l'absis per ocupar tot el terreny que quedava lliure fins al torrent, per tal d'ampliar el presbiteri i construir un cambril amb girola. L'obra es va enllestir l'any 1900. L'any 1924 es va construir el cor, adossat al frontis, on es va situar l'orgue. De l'edifici original es conserva la façana, amb el portal renaixentista, de frontó triangular, amb l'arquitrau decorat amb relleus. Aquest portal, malgrat lluir la data de 1548 referida a la fundació de l'ermita, podria ser de l'any 1577 quan es va demanar permís al bisbe per canviar el portal vell. L'estil, molt semblant a altres portals catalans de la dècada dels setanta, avalaria aquesta tesi. Adossat a la façana hi ha el campanar de torre, on llueixen dos rellotges de sol.

Annexa a l'església hi ha la casa de l'ermità, un edifici de planta baixa i pis amb les obertures emmarcades amb pedra. En una d'elles hi ha inscrita la data de 1620.