Església de Sant Martí de Rovinyó
(Caldes de Montbui - Vallès Oriental)

Caldes de Montbui - Església de Sant Martí de Rovinyó

Caldes de Montbui - Església de Sant Martí de Rovinyó (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Al costat de la masia de Can Pascol
Situada a pocs metres de la masia del Pascol, a la capçalera de la riera de Codonys, per això es coneix també com Sant Martí del Pascol. Està documentada des de l'any 1093 (Santi Martini de Rouinno), tot i que devia ser construïda molt abans. De fet, sembla que es tractaria d'una capella preromànica, de final del segle IX, reformada -especialment la part de l'absis- a finals del segle XI o inicis del XII.

És un edifici de nau única, de planta rectangular, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular obert a la nau amb un doble reclau. Des de l'exterior de l'absis es veu l'arc d'una finestra, ara tapiada. Al tram més antic de la nau es veu clarament l'aparell en forma d'opus spicatum. L'interior està guarnit amb pintures barroques fetes pintar pels propietaris del mas l'any 1808.