Monestir de Pedralbes. Abadia
(Barcelona | Monestir de Pedralbes - Barcelonès)

Monestir de Pedralbes - Abadia

Monestir de Pedralbes - Abadia. Escena de la crucifixió de Crist (pintura mural del s. XIV)

Monestir de Pedralbes - Abadia. Escena de la crucifixió de Crist (pintura mural del s. XIV) (Foto: Vicenç Valcárcel, 2011)

Situació Monestir de Pedralbes. Claustre
Situada a l'ala oriental del claustre, és una sala de planta quadrada construïda al segle XIV. Té un sostre enteixinat que imita la policromia original. Una porta a mitjana alçada dona accés a la cel·la de Santes Creus, un antic espai particular de l'abadessa. L'interès d'aquest espai està centrat especialment en la pintura mural, coneguda com el tapís de la Crucifixió, descobert l'any 1988, repicat i restaurat, i traslladat a un mur de la mateixa sala.

La pintura està centrada per la figura de Crist a la creu, amb dos àngels a cada costat, els quals recullen la sang que brolla de les mans de Crist. A la banda esquerra hi ha les tres Maries, amb la mare de Déu traspassada per una espasa, en senyal de dol. I a la banda dreta veiem sant Joan, amb santa Clara, santa Isabel i santa Eulàlia. Segons Rosa Alcoy, podria haver estat realitzada pel Mestre de l’Escrivà. Es pot datar entre 1328 i 1338.