Sepulcre dels Ardèvol (conservat al MNAC)
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Sepulcre dels Ardèvol, procedent de la capella del palau de la Floresta (MNAC)

Sepulcre dels Ardèvol, procedent de la capella del palau de la Floresta (MNAC) (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació MNAC (Barcelona)
De la capella del palau dels marquesos de la Floresta s va salvar el sepulcre de la família Ardèvol, actualment exposat al MNAC de Barcelona. D'una gran sumptuositat, està tallat en pedra i té restes de policromia. Es pot datar a la segona meitat del segle XIV, probablement cap a 1365-70, i sembla que està dedicat a Guerau Ardèvol i un altre membre de la família desconegut. Consta d'un arcosoli ogival amb traceria gòtica emmarcat per pinacles esculpits amb figures de sants. A l'interior hi ha el sarcòfag, amb l'heràldica familiar i dues figures jacents masculines, amb les mans entrellaçades sostenint sengles espases. Al seu damunt hi ha un fris amb més imatges de sants i, més amunt, un altre que representa al trànsit de les ànimes guiades per àngels.