Portal de Sant Francesc
(Montblanc | La Vila - Conca de Barberà)

Montblanc - Portal de Sant Francesc

Montblanc - Portal de Sant Francesc (Foto: Vicenç Valcárcel, 2022)

Situació Plaça de Sant Francesc
L'any 2021, quan es va enderrocar l'antic cinema Kursaal, es van descobrir els fonaments d'una torre paral·lela a la que s'havia conservat, adossada a la casa coneguda com a Can Masalles. Això va fer pensar als experts que ambdues torres flanquejaven un portal, tal com apareix -de fet- en gravats antics. Era el portal de migdia o de Tarragona, que ha estat recreat sota la hipòtesi que es tractava de l'entrada principal a la vila.

Aquesta intervenció no ha estat exempta de polèmica, donat que alguns arqueòlegs han posat en dubte l'existència real d'aquest portal i de la segona torre, entenent que els fonaments trobats es corresponen a la paret d'un hort antic.