El Villar
(Sant Feliu de Codines - Vallès Oriental)

Sant Feliu de Codines - El Villar

Sant Feliu de Codines - El Villar (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Feliu de Codines - El Villar (Foto: El Moianès, 2011)

Sant Feliu de Codines - El Villar. Finestra renaixentista

Sant Feliu de Codines - El Villar (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1921)

Situació Crtra. de Riells
Adossada a una torre medieval (vegeu fitxa específica) la masia del Villar és fruit d'una reconstrucció dels segles XVI-XVII, ampliada a començament del segle XX. Està situada als límits dels termes de Sant Feliu i de Bigues i Riells. A començament del segle XVII era propietat de Llorenç Villar i Campdepadrós (1564-1608). La seva filla, Margarita Villar i Barnils (1598-1658) es va casar, l'any 1617, amb Pere Montagut i de Vallgornera. El cognom Montagut es va mantenir a la casa fins ben entrat el segle XX. Després va passar, per matrimoni, als Nualart.

Al cos més antic de la casa hi ha el portal de mig punt, i al cos més gran, tres finestres del segle XVI, dues d'elles ricament ornamentades. La semblança de les figures esculpides a les mènsules amb les d'una casa del poble, Can Sunyer, fan pensar en l'autoria d'un mateix mestre.

Molt a prop de la casa, però ja dins el terme de Bigues i Riells, hi ha l'ermita de Santa Maria del Villar.