Santa Maria del Villar
(Sant Feliu de Codines - Vallès Oriental)

Bigues i Riells - Santa Maria del Villar i, al fons, el Villar (Foto: Albert Esteves, 2022)

Bigues i Riells - Santa Maria del Villar

Bigues i Riells - Santa Maria del Villar (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Crtra. de Riells, km 18,5
Tot i que està molt a prop del mas del Villar, inclòs al terme de Sant Feliu de Codines i amb el que està vinculada des dels seus orígens, la capella, situada a l'altra banda del torrent, queda dins del terme de Bigues i Riells. El mas, una antiga casa forta que encara conserva la torre medieval, està documentat des de 1007. L'ermita no surt esmentada fins a una època més tardana, el 1195, encara en període romànic.

L'edifici consta d'una nau rectangular capçada amb un absis semicircular. A finals del segle XVIII es devia trobar molt deteriorada fins que va ser restaurada pel propietari del Villar a l'època, Vicenç de Montagut i Villar, l'any 1799. D'aquella època és l'actual portada, on hi ha una llegenda al·lusiva, i la coberta.

Fins a la guerra civil allotjava una talla romànica de la Mare de Déu de la Llet. Actualment hi ha una reproducció moderna.