Església de Sant Vicenç
(Mollet del Vallès - Vallès Oriental)

Mollet del Vallès - Església de Sant Vicenç (Foto: Albert Esteves, 2022)

Mollet del Vallès - Església de Sant Vicenç. Mosaic davant de la porta

Mollet del Vallès - Església de Sant Vicenç. Mosaic davant de la porta (Foto: Albert Esteves, 2022)

Mollet del Vallès - Església antiga

Mollet del Vallès - Església antiga (Foto: Francesc Blasi - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Mollet del Vallès - Porta de l'església antiga

Mollet del Vallès - Porta de l'església antiga (Foto: Francesc Blasi - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

AutorFrancesc Folguera Grassi
Situació Església, 1
L'església de Sant Vicenç de Mollet està documentada des de 1044. Des de 1233 va dependre del monestir de Sant Cugat. El primer edifici, d'època romànica, va ser substituït per un nou temple gòtic construït entre 1498 i 1508 i ampliat posteriorment. L'any 1530 va ser decorat amb retaules renaixentistes de Martí Díez de Liatzasolo. Del mateix estil era la portalada, amb un timpà apetxinat i una rica decoració escultòrica (vegeu fotografia adjunta). L'any 1936 l'església gòtica va ser completament destruïda, tret del campanar.

L'edifici actual, projectat per Francesc Folguera, va ser construït entre 1939 i 1941. És un edifici de tres naus, la central -molt ampla- sostinguda amb gran arc de mig punt. La decoració interior compta amb pintures, mosaics i vitralls de Jaume Busquets Mollera, i dels pintors Francesc Vidal Gomà i Joan Abelló, que va pintar el baptisteri i escultures de Francesc Juvanteny Boix.