Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis (Sabadell - Centre Històric - Vallès Occidental)

Edifici de la Caixa de Pensions

Edifici de la Caixa de Pensions (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Edifici de la Caixa de Pensions, detall de la finestra coronella i el conjunt escultòric

Edifici de la Caixa de Pensions, detall de la finestra coronella i el conjunt escultòric (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

TipusEdifici administratiu o institucional
AutorEnric Sagnier Villavecchia
Situació Plaça del Doctor Robert, 4
El disseny d'aquest edifici fou encarregat originalment a l'arquitecte Lluís Planes l'any 1921. No obstant això, dos anys més tard s'encarregà un segon disseny a Enric Sagnier, arquitecte que ja havia concebut altres edificis per a l'entitat.

L'edifici fa xamfrà, i la porta principal n'ocupa el vèrtex. Les dues façanes adjacents són simètriques en relació al mateix. El 1952 es van afegir les dues plantes superiors, i l'àtic amb pèrgoles d'obrar.

L'edifici és definitori de l'eclecticisme de Sagnier, amb la combinació d'elements goticitzants, com la finestra coronella del xamfrà, amb altres més aviat influenciats pel noucentisme.

Un conjunt escultòric, de Frederic Marès, corona el conjunt.