Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis
(Sabadell | Centre històric - Vallès Occidental)

Sabadell - Edifici de la Caixa de Pensions (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Sabadell - Edifici de la Caixa de Pensions, abans de la remunta

AutorEnric Sagnier Villavecchia
Situació Plaça del Doctor Robert, 4
Va ser la primera sucursal de la Caixa de Pensions que es va obrir a Sabadell. El disseny de l’edifici fou encarregat originalment a l'arquitecte Lluís Planas i Calvet l'any 1921. No obstant això, dos anys més tard s'encarregà un segon disseny a Enric Sagnier, arquitecte que ja havia concebut altres edificis per a l'entitat. Originalment, comptava només amb la planta baixa i dues plantes pis. L'edifici és definitori de l'eclecticisme de Sagnier, amb la combinació d'elements goticitzants, com la finestra coronella del xamfrà, amb altres clarament influenciats pel noucentisme.

Fa xamfrà, i la porta principal n'ocupa el vèrtex. Les dues façanes adjacents són simètriques amb relació al mateix. El 1947 es van afegir les dues plantes superiors, i l'any 1950, l'àtic amb pèrgoles d'obra, segons projecte de Joan Padrós. Un conjunt escultòric de Frederic Marès, corona el conjunt.