Seu de l'antiga Caixa de Sabadell
(Sabadell | Centre històric - Vallès Occidental)

Sabadell - Seu de l'antiga Caixa de Sabadell (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Sabadell - Seu de l'antiga Caixa de Sabadell. Detall d'un capitell

Sabadell - Seu de l'antiga Caixa de Sabadell. Detall d'un capitell (Foto: Alfons Martín, 2015)

Escala de la Caixa d'Estalvis de Sabadell

Escala de la Caixa d'Estalvis de Sabadell (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1922)

AutorJeroni Martorell Terrats
Situació Gràcia, 17
La primera seu de la Caixa de Sabadell es trobava al carrer de Sant Antoni. El 1904, però, van establir-se les bases per a la construcció d'un nou edifici, la primera pedra del qual es va col·locar el mateix any, en un acte solemne presidit pel rei Alfons XII. No obstant això, els projectes del concurs no es van considerar prou bons i es va decidir d'encarregar l'obra a Jeroni Martorell Terrats, un dels concursants. Va començar a treballar-hi el 1906, durant la seva etapa modernista.

El 1908, amb l'estructura acabada, es van començar els treballs de decoració interior. En els anys 1909 i 1910, les obres es van aturar parcialment, a causa de la construcció paral·lela de l'Escola Industrial d'Arts i Oficis (actual seu social de la Caixa de Sabadell). El 1916, però, la major part dels serveis de la Caixa de Sabadell es desenvoluparen al nou edifici.

La façana de l'edifici s'estructura en tres cossos, dels quals en destaca el central, més elevat que els laterals i amb el pla de la façana desplaçat. Els laterals, d'acusada horitzontalitat, són de gran sobrietat decorativa.

De l'edifici, en destaquen la seva simbologia, els vitralls, els esgrafiats amb motius florals i simbòlics.

A l'interior, l'actual pati d'operacions -el saló modernista-, va ser concebut per Jeroni Martorell com un ampli vestíbul, tancat a escala dels pilars. A un costat se situava la biblioteca i a l'altra les oficines d'atenció als clients. Els capitells de les columnes són esculpits amb roses i gira-sols.

Al fons del vestíbul, s'albira el pati Turull, un espai de dimensions considerables i planta quadrada, cobert per una gran claraboia. Les columnes són, probablement, obra de l'escultor J.M. Bernades, amb un monument a Pere Turull (primer negociant de llanes de la ciutat i membre del gremi de fabricants. Fou l'alcalde de la ciutat que va liderar la iniciativa per a la formació de l'entitat d'estalvi), de Manuel Fuxà Leal i Ismael Smith.