Cal Manso
(Cornellà de Llobregat - Baix Llobregat)

Cornellà de Llobregat - Cal Manso (Foto: Albert Esteves, 2006)

Cornellà de Llobregat - Cal Manso (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Cornellà de Llobregat - Cal Manso (Foto: Pere F. Puigderrajols i Jarque, 2020)

Situació Crtra. del Mig, barri Almeda
Sorgida a finals del segle XV de la fusió dels masos Punyera i Terrés. L'edifici actual és de mitjan segle XVI, amb diverses modificacions posteriors. Va ser propietat de la família Famades i després de diverses famílies barcelonines. Posteriorment, va ser adquirida pel general Manso, heroi de la Guerra del Francès, del qual prové el nom. Té estructura basilical de cinc cossos. El cos central, amb coberta a quatre vessants i sèries de sis finestres de punt rodó, és el més antic.

La façana principal té portal adovellat, amagat per la doble escala exterior d'accés al primer pis, i escut de la família Manso del segle XIX. En relació amb aquest escut, Pere F. Puigderrajols ens indica que les armes dels Manso són al primer quarter: d'or, un anyell del seu color; bordura (no sabem de quin color) amb la divisa: ET SIMITIS VIRILITER PUGNAVI PRO REGE ET PATRIA en lletres de sable. Aquesta divisa vol dir: Vaig lluitar amb la mateixa energia, tant pel rei com per la pàtria. El general Manso va estar al servei de l'exèrcit de Ferran VII, però també dels liberals.