Casa Terrades. Panells ceràmics
(Barcelona | Diagonal - Provença - Barcelonès)

Barcelona - Casa de les Punxes. Casa Terrades. Panell ceràmic (Foto: Albert Esteves, 2022)

TipusElement singular
AutorEnric Monserdà Vidal
Situació Av. Diagonal, 416-418
Sembla que en el projecte de la casa Terrades, obra de Josep Puig i Cadafalch, hi va tenir una gran influència Enric Monserdà, que va dissenyar els relleus de pedra i de ferro que ornamenten les façanes i dels vitralls. I va ser ell que es va encarregar, també, dels plafons ceràmics que engalanen la part superior de les façanes de la casa. Un d'ells està dedicat a Sant Jordi. A sota seu hi ha un lema que, sorprenentment, va resistir al franquisme: Sant Patró de Catalunya torneu-nos la llibertat. L'altre està dedicat a Àngela Terradas i té, per això, un àngel com a protagonista. I el tercer, dedicat a Rosa Terrades, ens presenta un roser florit amb les inicials RTB.

Enric Monserdà i Vidal (Barcelona, 1850 - 1926) va ser un important decorador i pintor que treballà en projectes de gran envergadura, com la reforma del Saló de Cent de l'Ajuntament o les teles de la basílica de Santa Maria de Mataró. Va estar molt vinculat a Puig i Cadafalch, ja que era oncle de la seva esposa, i va fixar el seu taller en una de les torres de la casa Terrades.