Església de Santa Maria de Gallecs
(Mollet del Vallès - Vallès Oriental)

Mollet del Vallès - Santa Maria de Gallecs

Mollet del Vallès - Santa Maria de Gallecs (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Gallecs
El lloc de Gallecs està esmentat des de l'any 904 en un document on es relacionen els pobles que depenien de la parròquia de Parets. En documents dels segles X i XI és esmentat sovint, amb els noms de Galegus, Gallecus o Galecus. Com a parròquia apareix amb el nom de Sta. Maria de Galex, l'any 1089. Al segle XV estava sense rector i va acabar unida a la parròquia de Plegamans. A finals del segle XIX va ser annexada a la parròquia de Sant Vicenç de Mollet.

L'església que ens ha pervingut es conserva gairebé inalterada d'ençà de la seva construcció, entre els segles XII i XIV. És un edifici de planta de creu llatina, d'una sola nau, amb els braços del transsepte molt curts i més baixos que la nau. Aquesta té volta apuntada amb senyals de l'encanyissat. L'absis és quadrat, orientat a llevant, obert a la nau amb un arc ogival. La porta, al frontis, és adovellada, amb les dovelles fetes amb pedres de dos colors, alternades. Més amunt hi ha una finestra geminada amb una columna central, que podria procedir d'una construcció més antiga. Adossada a la capella hi havia la rectoria, enderrocada en la restauració. En conjunt, es tracta d'un edifici romànic tardà, del segle XII, modificat al XIV. Posteriorment, s'hi va afegir la sagristia.