La Unión y el Fénix. Escultures
(Barcelona | Passeig de Gràcia - Barcelonès)

Barcelona - La Unión y el Fénix. Escultures (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - La Unión y el Fénix. Escultures (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorFrederic Marès Deulovol
Situació Passeig de Gràcia, 21
L'edifici de La Unión y El Fénix, construït entre 1927 i 1931, projectat per Eusebi Bona, compta amb diversos grups escultòrics, obra de Frederic Marès. El grup central presenta una dama jove (que personifica l'activitat asseguradora de la companyia), aixoplugant sota la seva capa des de la joventut (una dona amb un nadó) fins a la vellesa.

Al quart pis hi ha un notable conjunt de parelles escultòriques. Es tracta d'al·legories de la indústria, l'agricultura, el comerç i la navegació. L'agricultura està representada per una dona amb un cistell de raïm i un home segant blat. El comerç el simbolitza una parella amb un àbac. La indústria la representen dos homes, amb un mall i una roda dentada. I la navegació la personalitzen una dona amb un vaixell als braços i un mariner amb el timó a les mans. Hi ha també una dona amb un nen petit (la vida) i un vell amb un esquelet (la mort).